În perioada sărbătorilor, printre torturi și cutii cu prăjituri, ne-am găsit câteva minute să vorbim cu Remus Florescu de la Adevarul și să ne spunem povestea laboratorului de cofetările Delicii Sănătoase și a dulciurilor pe care le îndrăgim.
Am răspuns cu drag la întrebări și ne-am gândit să le scriem și aici pentru voi.
Așa că, dacă vreți să ne cunoașteți mai îndeaproape, vă doresc spor la citit și la dulce (sănătos)!
Remus: Cum ați ajuns să mâncați vegan?
Arthur: În urmă cu circa 8 ani, am fost la un seminar de alimentaţie, unde ni s-a explicat că există şi această alternativă. Am încercat-o şi treptat am introdus în dietă mai multe legume şi fructe şi mai puţină carne.
Treptat am ajuns să mâncăm vegan. Încercăm să mâncă şi raw (alimente preparate termic până la maximum 42 de grade Celsius), dar nu ne cramponăm de asta. Iarna, de exemplu, nu putem face asta. Ideea este să mănânci alimente cu cât mai multe vitamine şi nutrienţi şi cât mai multe produse locale.
Am învăţat să ne preparăm noi acasă mâncarea. Avantajul este că nu trebuie să găteşti mult. 90% din mâncare o consumăm imediat după ce o facem. Provocarea cea mai mare în această dietă este procurarea produselor proaspete dar, pentru ceea ce e important cu adevărat îţi faci timp.
Remus: Cum ați intrat pe piață?
Arthur: Găteam acasă tot felul de mâncăruri raw vegane şi au apărut inevitabil întrebări de la prieteni, cunoştinţe: cum faceţi aia? ce reţetă aveţi pentru aia? de unde pot să cumpăr așa ceva?
Valentina: Așa că am urmat un curs de tehnician nutriţionist și am început să susţin ateliere de gătit sănătos, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
Deşi în cadrul atelierelor preparam atât deserturi, cât şi feluri principale de mâncare, marea mea pasiune au fost dulciurile. Mereu îmi veneau idei pentru o prăjitura nouă. Apoi, încet – încet a început să înflorească în sufletul meu dorinţa de a avea o cofetărie. Astfel, că în decembrie 2016 s-a deschis laboratorul „Delicii sănătoase”.
Remus: Un laborator de cofetărie cu produse sănătoase? E aproape o contradicţie în termeni.
Valentina: Nu şi atunci când vorbim despre dulciurile raw vegan. Ele sunt preparate din nuci, seminţe, fructe uscate…din ingrediente naturale. Practic te răsfeţi in timp ce te hrăneşti.
Bineînţeles, ca în orice lucru, trebuie să existe şi un echilibru. Recomandarea este să nu facem abuz de cantitatea consumată. Deşi este cam greu să se întâmple acest lucru, deoarece acest tip de dulciuri sunt foarte săţioase.
Remus: În perioada asta toate cuptoarele din Cluj duduie de cozonac și pască. La voi cum e?
Arthur: Cea mai mare trecere a avut-o tortul de mango, vanilie şi ananas. Cele mai comandate dulciuri de aici sunt tort cu fructe de pădure şi vanilie, tortul de lapte de cocos cu zmeură, tort cu portocale şi ciocolată, rulada cu susan negru, ciocolata de casă cu alune de pădure şi bomboanele cu zmeură. În loc de zahăr, acestea sunt îndulcite cu miere, sirop de agave sau de arţar.
Valentina: Nu facem rabat de la calitatea ingredientelor, chiar dacă acestea au un preţ mai ridicat. Folosim doar curmale de tip medjool, ulei de cocos şi unt de cacao presat la rece, pudră de cacao crudă etc. Şi apoi faptul că atunci când creem o reţetă, ne străduim ca ea sa fie într-adevăr delicioasa, nu doar sănătoasă
Remus: Cine sunt clienții voștri?
Arthur: Majoritatea clienţilor noştri sunt părinţi. Pentru că atunci când ai un copil vrei să-i oferi tot ceea ce este mai bun.
Valentina: O alta categorie sunt persoanele care au în general un stil de viaţă mai sănătos, fac sport, sunt atenţi la ceea ce mănâncă, la felul cum gândesc
Deşi Clujul este un oraş foarte dezvoltat şi deschis, nişa noastră este încă una destul de mică. Avem mult de lucru în educarea publicului. Ştiam faptul ca vom avea mult de lucru in promovarea produselor noastre, am decis sa deschidem laboratorul deoarece credem foarte mult în ceea ce facem.