Tort raw vegan de ciocolata cu fructe de padure

Pentu acest tort am folosit o forma cu diametrul de 22 cm – aprox. 12 felii, aprox. 1700 gr.

Blat

130 gr migdale crude (hidratate sau nu)
30 gr fulgi cocos
1 lingura cacao
170 gr curmale
1 lingura unt de cacao topit
1-2 linguri de apa (ajuta la legarea compozitiei)

Preparare:

Migdalele, fulgii de cocos si cacaoa se pun in robotul cu lama S si se maruntesc. Nu trebuie foarte fin. Fiecare dupa cum ii place consistenta.

Apoi se adauga curmalele si untul de cacao. Se proceseaza pana la legarea compozitiei. Atunci cand folositi curmale care nu sunt foarte moi, compozitia se leaga mai greu, de aceea puteti adauga 1-2 linguri de apa.

Aluatul obtinut se preseaza bine in forma de tort. Pentru a-l desprinde mai usor la final de pe fundul tavii, puteti pune o folie alimentara sau sa presarati fulgi de cocos.

Crema

Pentru crema am pus la inmuiat in apa, timp de 3-4 ore, 340 gr de caju. Acesta isi va mari volumul cu aprox. 100 gr. Pentru cele doua creme am impartit cantatile dupa cum urmeaza:

Crema de fructe de padure

200 gr caju
200 ml apa (sau mai putin)
250 gr fructe de padure (combinate sau individual ex. afine,zmeura, merisoare)
150 gr miere (sau dupa gust)
40 gr unt de cacao

Punem in blender cele 200 gr caju si adaugam apa cat aproape sa acopere.Procesam pana cand obtinem o crema fina.
Apoi adaugam fructele de padure si procesam pana la omogenizare. Indicat este ca acestea sa fie bine dezghetate inainte (atunci cand folosim fructe congelate). La final adaugam mierea si untul de cacao si procesam pentru a le incorpora bine.

Mare atentie! Atunci cand folosim fructe care au fost congelate (chiar daca au fost dezghetate, acestea sunt mai reci), deoarece untul de cacao se solidifica imediat la contactul cu alte ingrediente reci. De aceea este recomandat sa fie turnat treptat in timp ce blenderul functioneaza.

Turnam crema peste blat si deasupra se pot adauga fructe intregi.

Crema de ciocolata

250 gr caju
200 ml apa (aprox.)
130 gr miere (sau dupa gust)
25 gr cacao
25 gr pudra de roscove
40 gr unt de cacao

Punem in blender 250 gr caju hidratat si adaugam apa cat aproape sa acopere. Procesam pana cand obtinem o crema fina.Daca este prea groasa mai adaugam putina apa.

Apoi adaugam cacaoa, pudra de roscove si untul de cacao si procesam pana sunt bine incorporate. La final adaugam mierea si mai blenduim pana la omogenizare.

Turnam crema de ciocolata peste cea de fructe de padure si nivelam.

Tortul se tine in congelator pentru aprox. 4 ore sau se lasa peste noapte, iar inainte de a fi consumat se pune in frigider timp de 2-3 ore.

Idei!

Curmalele se pot inlocui si cu alte fructe uscate (stafide, caise, smochine etc)
Eu folosesc un blender care are putere de 1000W. Puterea robotului influenteaza cat de fina va fi crema.

Exact pe aceste principii, dar inlocuind aromele pentru creme, puteti face numeroase combinatii.

Cu drag,

Valentina